Ratsutilan väki

Tiimiimme kuuluu tällä hetkellä yhdeksän islanninhevosta ja yksi melkein lännenhevonen. Hevosemme asuvat tilavassa pihattotallissa, joten ne voivat oman mielensä mukaan kulkea ulos ja sisään. Kavioille ystävällisillä metsäreiteillä ei tarvita kenkiä, joten hevoset voivat olla aina ”paljasjaloin”. Tosin oikein liukkailla keleillä hevosten jalkoihin laitetaan nastoilla varustetut bootsit.

Tilalla asustaa myös viisi maatiaiskanaa ja niistä huolehtiva komea kukko. Somekanavilla (facebook ja instagram) pystyt seuraamaan tallin päivittäisiä tapahtumia tarkemmin.

Tällä sivulla voit tutustua ratsutilan väkeen.

 

Rökkurró tai Rökkis

Rökkurrófrá Hafsteinsstöðum, s. 2013

Rökkurró on tallin musta kaunotar, joka on tullut Islannista marraskuussa 2020. Islantilainen nimi tarkoittaa illan hämärää. Nimen mukaisesti pitkän otsatukan alta loistaakin iso, valkoinen (ilta)tähti. Rökkurrólta löytyy tasaisen töltin lisäksi selkeä ravi, vauhdikas passi ja hieno laukka. Herkkä ja reaktiivinen Rökkis sopii vain kokeneille ratsastajille. Helena kouluttaa Rökkurrósta itselleen toista vetohevosta vuorottelemaan komean Thórin kanssa.

Thór

Thór frá Bjarnarbrekku, s. 2013

Ukkosen jumalan mukaan nimetty, salaman nopea Thór on säpäkkä 5K nuori mies, jolla on reipas ja tasainen töltti. Aluksi Thór saattaa olla vieraita kohtaan hieman pidättäytyväinen, mutta on kuitenkin pian sopivasti seurallinen. Kaunis, kuonopilkullinen pää onkin usein tallituvan ovenraossa tiedustelemassa, että pääsisikö teidän seuraksi kahville. Reippautensa ja reaktiivisuutensa vuoksi Thór toimii Helenalla vetohevosena tai kokeneilla ratsastajilla.

Budda

Budda frá Bjarnarbrekku, s. 2015

Kaunis ”tukkajumala” Budda on tallin nuori koltiainen. Kiltti kun mikä ja haluaa innokkaana olla aina kaikessa mukana. Budda on 5K hevonen, mutta nuoren ikänsä vuoksi askeleet ovat joskus kiirehtiessä vähän hakusessa. Pienellä pidätteellä kun auttaa, niin oikea rytmi löytyy taas. Buddan kanssa touhutessa tulee väkisinkin hyvälle tuulelle. Budda sopii kaikille, mutta vaatii määrätietoista otetta, ettei poika keksi omia kujeitaan.

Snoppa

Snoppa frá Syðsta-Ósi, s. 2002

Islannissa syntynyt musta 5K Snoppa on Buddan emä. Äiti ja poika ovat kuitenkin luonteeltaan aivan erilaisia. Vaikka Snoppa on lauman johtava matriarkka, on hän erittäin herkkäluonteinen tarkkailija. Vieraita Snoppa ei mielellään päästä ihan kosketusetäisyydelle. Ratsastaessa Snoppa on kuuliainen ja vauhdikas toimien melkein pelkän ajatuksen voimalla. Herkkyytensä ja reaktiivisuutensa vuoksi sympaattinen Snoppa sopii vain kokeneille ratsastajille tai on Helenalla vetohevosena.

Malva

Mäkirinteen Malva, s. 2012

Kuvankaunis Malva on meidän länkkäriratsumme, ainakin puoliksi. Malvan isä on nimittäin american paint ja emä connemara. Malva on jo syntyessään sisäistänyt täydellisesti Vauhti-Matin filosofian. Koskaan ei ole mihinkään niin kiire, etteikö ensin ehtisi vähän seurustella kaikkien halukkaiden kanssa. Lenkilläkin Malva saattaa kesken kaiken pysähtyä ihailemaan maisemia ja silloin ratsastajan ei kannata hätäillä. Kohta taas jatketaan muiden perään. Kiltti Malva on todellinen turpaterapiamestari ja sillä onkin tärkeä terapiahepan rooli Vauhti-Matin Ratsutilalla.

Vikingur tai Viikinki tai Viikkari

Vikingur frá Kothúsalandi, s. 2009

Kulomusta Vikingur on äärimmäisen kiltti ihmisen ystävä. Syksyllä 2021 Vauhti-Matin Ratsutilalle suoraan Islannista tullut Viikinki on syntynyt villinä ja vapaana, ilman tietoa kummastakaan vanhemmasta. Nyt villeydestä ei ole enää tietoakaan vaan Vikingur hakeutuu mielellään ihmisten lähelle silitettäväksi ja rapsuteltavaksi. Vaikka Viikkari ei mikään liitokavio olekaan, löytyy siltä mukavan tasainen töltti ja ravi. Ja jos ratsastajan taidot vain riittävät niin laukassakaan ei jäädä muista jälkeen. Vikingur sopii kaiken tasoisille ratsastajille.

Ödlingur tai Olli

Ödlingur frá Sydri-Reykjym, s. 1996

Ruunikonkirjava Olli on Vauhti-Matin Ratsutilalla lainassa Islanninhevostalli Flaumurista Savukoskelta. Lauman ”nestori” on ottanut johtajuuden haltuunsa matriarkka Snoppalta. Olli ja Tatu ovat parhaat kaverukset ja niiden näkeekin usein leikkivän keskenään laitumella. Rauhallinen ja varma Olli tarjoaa ratsastajalle tasaisen ja kaikille sopivan kyydin. Ollin kanssa myös ensikertalaiset voivat lähteä turvallisin mielin maastoon vaeltamaan.

Dagur tai Tatu

Dagur frá Langáfrossi, s. 1997

Myös voikko läsipää Tatu on lainassa Islanninhevostalli Flaumurista Savukoskelta. Tatulta löytyy ratsastaessa puhdas ja nopea töltti, jos osaa oikein pyytää. Laukkakin on mukavan tasaista. Tatu on Ollin paras kaveri. Thórin kanssa Tatu kilpailee miehiseen tyyliinsä tallin tammojen suosiosta. Tasainen ja rauhallinen Tatu sopii kaiken tasoisille ratsastajille.

Röskvi tai Rölli

Röskvi frá Enni, s. 1997

Mustankirjava Rölli on myös lainassa Islanninhevostalli Flaumurista Savukoskelta. Herkkä Rölli ei ole heti ensimmäisenä tervehtimässä uusia ihmisiä, mutta on kuitenkin Snoppaa tuttavallisempi. Sympaattinen Rölli on varsinainen ”tölttikone”, johon kaikki sillä ratsastaneet ovat ihastuneet. Rölli lähtee mielellään mukaan myös vauhdikkaaseen ja tasaiseen laukkaan, jos selässä istujalla vaan riittää rohkeutta. Rölli sopii kaiken tasoisille ratsastajille.

Flóki tai Olavi

Flóki frá Rödli, s. 2005

Isokokoinen, hopearuunikko Flóki kuuluu myös Islanninhevostalli Flaumurilta lainassa oleviin hevosiin. Vaikka Olavilla kokoa riittää, on se laumassa Viikingin kanssa alimpana. Vaelluksilla Olavi kulkee sopivasti omalla moottorilla, mutta vaatii ratsastajalta määrätietoista otetta. Askellus on isoa, melkein kuin kamelin selässä istuisi. Hyvä tölttikin löytyy, kun osaa oikein pyytää. Tarvittaessa laukkavauhtiakin löytyy riittävästi. Kiltti Olavi sopii kaiken tasoisille ratsastajille.

Helena

Helena on syntyjään Härmän ”häjyjä”, mutta on kyllä ihan kiltti, vaikka veri voi joskus vähän kuohahtaakin. Viimeiset 21 vuotta ennen eläkkeelle siirtymistään Helena työskenteli yrityspalvelupäällikkönä Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa. Yrittäjyys rakkaan harrastuksen parissa työuran jälkeen oli suuri haave, joka nyt on toteutunut. Ratsastusta Helena on harrastanut aktiivisesti noin kaksikymmentä vuotta. Helena toimii vaellusten vetäjänä.

Mari

Mari on syntyperäinen itä-ähtäriläinen, jolle alueen metsät ovat tuttuja kuin omat taskut. Hän on koulutukseltaan puhevammaisten tulkki ja kommunikaatio-ohjaaja, ja tarjoaa palvelujaan 2020 perustetun yrityksensä Följys Oy:n kautta. Hän on toiminut vuosia myös lähihoitajana kehitysvammaisten ja autismin kirjon ihmisten parissa. Mari käy parhaillaan eläinavusteisen NEPSY -ohjaajan koulutusta. Mari toimii alkuvaiheessa apukätenä Helenalle ja on kokemuksen karttuessa mukana vetämässä lyhyempiä vaelluksia. Marin mies Teemu toimii tarvittaessa tilan pehtoorina ja apuna laavupaikoilla.

Risto

Risto on tilan omistaja ja isäntä. Eläkkeellä oleva lukion ja yläkoulun uskonnon, psykologian ja filosofian lehtori pitää huolen, että paikat pysyvät kunnossa hevosia ja ratsastajia varten. Risto on osakkaana Taidepalvelu Aristo Oy:ssä ja sitä kautta myös taide löytää paikkansa tilan rakennuksissa. Risto avustaa tarvittaessa tallilla ja eväsretkien laavuilla.

Haluatko lisätietoja?

Ota meihin yhteyttä niin kerromme lisää tarjoamistamme palveluista. Yhteystietomme löydät alla olevasta linkistä.

Yhteystiedot